Fastelavnsfester og bankospil skaber ikke udvikling – organisér jer rigtigt!

2. december 2019

Når jeg arbejder med udvikling af lokalsamfund, kigger jeg altid på den lokale organisering. Det allervigtigste er, at få skabt en decideret udviklingsorganisation, for en borgerforening som kun arbejder med fastelavnsfester og bankospil, kommer der ikke meget udvikling ud af. Dernæst er det vigtigt, at styregruppen kan holde gejsten oppe – og det er lige præcis det, de har kunnet i Als.

For to år siden var jeg hyret ind i Als – en lille landsby på den østjyske kyst tæt på Øster Hurup. Her havde de allerede dannet en styregruppe, som stod for udviklingsarbejdet, mens borgerforeningen tog sig af de vigtige, sociale sammenkomster som Skt. Hans og juletræstænding.

Sammen med styregruppen, der ville arbejde med udvikling, kickstartede jeg en udviklingsproces og udarbejdede udviklingsplan sammen med dem. (Den kan du se lige her, hvis du er nysgerrig).
Til det første møde kom 100 borgere, og jeg brugte min egen udviklede metode for at få dem engageret i byens fremtidige udvikling. Og det må man sige er lykkedes!

Fornylig holdt de nemlig borgermøde igen – med 60 deltagere! På kun to år har de realiseret en hel del af deres udviklingsplan blandt andet: oprettelse af “Jens Jensens Plads”, flere vandreruter i byen, hjemmesiden Alsby.dk og en infoskærm i Menu. Erhvervsgruppens “Running business” i foråret var en stor succes og Mobilitetgruppen har stor succes med udlejning af fælles havbakkebusser og -bil og i Als-hallen er startet en e-sportsforening. Lige nu arbejder de også med et stort projekt, der skal binde hele byen sammen “Byen og Havet” med bla. Rambøll og kommunen.

I Als var det netop organiseringen, der gjorde den største forskel:
– Den største forandring vi har oplevet, er at Jeanette sagde til os, at det var vigtigt at styregruppen holdt fast i arbejdsgrupperne og støttede dem i deres arbejde og udfordringer. Det har vi gjort. Vi har delt alle grupperne mellem os i styregruppen og er i jævnlig dialog med dem. Det har betydet, at stort set alle stadig er engageret og arbejder målrettet efter vores fælles mål i “Udviklingsplanen for Als i Aktion”, siger Jan Gerts, der er med i styregruppen i Als.

Så stort tillykke til Als og deres kæmpe engagement – og evne til at styre arbejdet!

Læs mere her – og tjek samtidig deres nye hjemmeside ud (da vi startede, havde byen ingen samlet hjemmeside):
https://alsby.dk/2019/11/19/borgermoede-19-11-19/