Ny bog på vej om passionen for lokale råvarer

28. september 2017

“Smagens Landskab” er en bog, der handler om producenter og spisesteder i Thy og på Mors – og om ildsjæle, idealister og hjerteblod

Midt i november får Thy og Mors en ny lækker bog, der fortæller om alle de mange lokale råvarer og produkter, som området flyder over med. Bogen, ”Smagens Landskab”, indeholder en lang række fortællinger om spisestederne og producenterne i Thy og på Mors – og en opskriftsdel, hvor alle deltagere har bidraget med hver sin opskrift.

Bag bogen står Søren Villadsen fra Reklame-Avisen og Jeanette Lund fra Jeanette Lund Kommunikation. Tillige er Jeanette Lund netværkskoordinator for Regional Madkultur Thy-Mors, som bogen udgives i samarbejde med.

– Vi har jo set en helt enorm positiv udvikling indenfor de lokale fødevarer de senere år. Det spirer og bobler frem med mange nye, små producenter og der udvikles hele tiden nye produkter, mens spisestederne er blevet rigtig gode til at have de lokale råvarer på menukortet. Den udvikling vil vi gerne vise, så det er baggrunden for at vi længe har haft lyst til at udgive den her bog – og nu gør alvor af det, fortæller Jeanette Lund.

I foråret var Søren Villadsen derfor rundt og snakke med alle medlemmer af Regional Madkultur Thy-Mors, og 33 medlemmer ud af 40 ønskede at være med.

Passion og nærvær
Hele sommeren og efteråret har Jeanette Lund og hendes medarbejdere, Hanne Trab og Søren Brunsgaard Ladefoged, arbejdet med fortællingerne gennem besøg og interview hos alle dem, der har ønsket at være med i bogen, og der er arbejdet med en fortællestil, der værner om det sanselige og nærværende.

– Vi skriver fortællinger om 33 spisesteder og producenter, og det har været en stor oplevelse og fornøjelse at komme ud til alle. Nøgleordet for bogen er passion, og det er den, vi prøver at komme tæt på i bogen, uanset om vi taler med en hotelejer eller en bæravler. Der findes så meget engagement og hjerteblod derude, det er helt vildt, siger Jeanette Lund.

Opskriftsdel
Bagerst i ”Smagens Landskab” vil man finde en lang række spændende opskrifter med fokus på de lokale råvarer. Hver deltager i bogen har bidraget med en opskrift, som tager udgangspunkt i deres egne råvarer eller produkter, og hvor der også lægges op til at blive inspireret af hinandens produkter.

– Opskrifterne er lettilgængelige for alle og nemme at gå til. Det har været vigtigt for os, at det er opskrifter, der kan laves af alle, så flest mulige kan afprøve de lokale produkter, siger Søren Villadsen.

Udover fortællingerne bliver billederne også noget af det bærende i bogen. Derfor er det en af områdets allerbedste fotografer, der er valgt til at illustrere bogen, nemlig Mette Johnsen fra Klitmøller.

– Mettes billeder har en særlig stemning og nerve, som vi synes matcher bogens tema rigtig godt, siger Søren Villadsen.

Som grafiker er også valgt et lokalt bureau, Vizuall, som skal få hele bogen til at hænge godt sammen og præsentere billeder og tekst bedst muligt.

Bogen udkommer fredag den 17. november 2017 og kan købes hos Regional Madkulturs medlemmer, der er med i bogen – og i de lokale boghandlere samt turistbureauerne.

Fakta om ”Smagens Landskab”

  • Udgives af Søren Villadsen og Jeanette Lund i samarbejde med Regional Madkultur Thy-Mors
  • Handler om lokale råvarer og produkter i Thy og på Mors
  • Består af 33 fortællinger, 8 ekstra historier og mindst 33 forskellige opskrifter
  • Fotograf er Mette Johnsen
  • Grafisk design står Vizuall for
  • Udkommer 17. november 2017
  • Koster 299,- og fås i boghandleren, turistbureauerne eller hos Regional Madkultur Thy-Mors’ medlemmer

Teamet bag bogen (fra venstre): Skribenterne Søren Bruunsgaard Ladefoged og Hanne Trab, fotograf Mette Johnsen, grafikerne Elisa Grauenkjær og Camilla Drejer Andersen og idemændene bag; Jeanette Lund og Søren Villadsen.